Az Euronews többé nem érhető el Internet Explorer-rel, ez a böngésző ugyanis nem támogatja a legújabb technikai fejlesztéseket. Arra kérjük, használjon más keresőt, mint amilyen az Edge, Safari, Google Chrome vagy Mozilla Firefox.
rendkívüli hír

Amit tudni érdemes a brexitről a kint élő magyaroknak

Amit tudni érdemes a brexitről a kint élő magyaroknak
Euronews logo
Betűméret Aa Aa

A brexit megállapodás-tervezete természetesen foglalkozik a már az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok jövőbeni jogaival is. Ha Ön is közéjük tartozik, akkor kérdés-felelet formában következzenek a legfontosabb tudnivalók!

Kérdés: Élhetek és dolgozhatok-e az Egyesült Királyságban 2019. március 29. után, amikor az ország kilép az Európai Unióból?

Válasz: Igen. A tervezet védi az Egyesült Királyságban élő uniós és az Európai Unióban élő brit állampolgárok jogait. Ha Ön az Európai Unió állampolgáraként az átmeneti időszak végén (2020. december 31.-én) legkevesebb 5 éve folyamatosan az Egyesült Királyságban él, akkor ezt követően is állandó tartózkodásra jogosult az ország területén.

Mi a helyzet akkor, ha az átmeneti időszak végére nincs meg az öt év tartózkodásom?

Az öt év letelte után akkor is kérheti az állandó tartózkodási engedélyt.

Automatikusan megkapom az állandó tartózkodási engedélyt anélkül, hogy bármit is tennem kellene?

Nem, az átmeneti időszak vége előtt legkésőbb hat hónappal igényelni kell azt.

A családom kiköltözhet hozzám az Egyesült Királyságba?

Igen, legalábbis a közvetlen családtagok. Ebbe a körbe az igénylő párja (házastárs, élettárs), a kiskorú, eltartott gyermek, az eltartott szülők vagy nagyszülők tartoznak. Ugyanakkor a megállapodás szerint a közeli családtagként vagy partnerként meghatározott személyeknek bizonyos feltételeknek meg kell felelniük.

Továbbra is vállalhatok munkát az Egyesült Királyságban?

Igen, általánosságban kimondható, hogy ugyanolyan jogok illetik majd meg az országon belül, mint jelenleg.

Ki- és beléphetek-e tetszés szerint az országból?

Az átmeneti időszakban igen, amennyiben valamelyik európai uniós ország által kiállított érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal rendelkezik. Az átmeneti időszakot követően az Egyesült Királyságba érkező családtagoknak szükségük lehet vízumra.

Uniós állampolgár vagyok, de soha nem éltem vagy dolgoztam az Egyesült Királyságban. Az átmeneti időszakot követően szeretnék ott munkát vállalni – mik lesznek a jogaim?

Jó kérdés. Erre nem ad választ a dokumentum.