rendkívüli hír
This content is not available in your region

Náci bunkerból múzeum

Náci bunkerból múzeum
Betűméret Aa Aa

Múzeummá alakították a legnagyobb dániai náci bunkert. A Tirpitzt 1944-ben kezdték építeni, és az volt vele Hitler célja, hogy az úgynevezett Atlanti Fal részeként a közeli Esbjerg városát és a jütlandi dűnéket védje. Az átalakítás terveit az a dán építész dolgozta ki, aki a New York-i Ground Zero és a Google-központ dizájnjáért is felelt.

“Mondhatjuk, hogy a múzeum a bunker ellenpontja. Míg az egy, a külvilágot hermetikusan kizáró betonépítmény, addig a múzeum egy nyitott, levegős, hívogató hely a dűnék szívében” – fogalmazott Bjarke Ingels.

Az elegáns építményt folyosó köti össze a bunkerrel, nyitott tereiben három állandó kiállítási tér kapott helyet, melyek időben és térben végigvezetik a látogatót a környék történetén. A múzeumot hivatalosan június végén adták át a közönségnek.

Az Euronews többé nem érhető el Internet Explorer-rel, ez a böngésző ugyanis nem támogatja a legújabb technikai fejlesztéseket. Arra kérjük, használjon más keresőt, mint amilyen az Edge, Safari, Google Chrome vagy Mozilla Firefox.