rendkívüli hír
Ez a tartalom nem elérhető az ön régiójában

Egy egész elefántcsordát költöztetnek Angliából Kenyába

Access to the comments Kommentek
Írta: Gábor Ács
Elefánt a budapesti állatkertben (illusztráció)
Elefánt a budapesti állatkertben (illusztráció)   -   Szerzői jogok  Attila Balazs/MTVA via AP
Betűméret Aa Aa

Egy 13 tagú elefántcsordát költöztetnek egy angliai vadasparkból Kenyába, hogy szabadon engedjék őket a vadonban, írta a The Guardian.

A csorda majdnem minden tagja fogságban jött világra, ám az állatvédők reményei szerint visszavadíthatók.

Repülőút vár a nagytestű állatokra

Az elefántok között, amelyek egy kivételével a Canterburyhez közeli Howletts vadasparkban születtek, három borjú is van.

A gigászi küldetés során mintegy 7 ezer kilométeres repülőút is vár a hatalmas testű emlősökre. A projektet az Aspinall állatvédő alapítvány, a kenyai vadvédelmi hatóság és a Sheldrick Wildlife Trust vadmentő szervezet hajtja végre.

A The Guardian tweetje

Nem példa nélküli, de kihívásokkal teli módszer

Az állatokat valószínűleg nagy méretű ketrecekben, altatás nélkül szállítják majd, dél-afrikai elefántszállítási szakemberek segítenek a feltételek kialakításában.

Az indulás előtt az állatokat egy ideig a szállítóketrecekben tartanák folyamatos állatorvosi megfigyelés mellett, hogy hozzászokjanak a méretéhez, és kevesebb stresszt okozzon az út.

Kenyába érkezésük után a veszélyeztetett állatokat fél évig karámban őrzik majd, ahol az állatvédők figyelemmel kísérik, hogyan alkalmazkodnak a megváltozott éghajlathoz és a betegségekhez.

Az angol vadasparkot üzemeltető Aspinall alapítvány sikeresen szoktatott vissza a vadonba gorillákat, orrszarvúkat és más fajhoz tartozó állatokat.

"Hihetetlenül izgalmas projekt. Ha sikerrel jár, boldogan látnám, hogy a világ többi, fogságban tartott elefántját is visszaengedik a vadonba.
Damian Aspinall, az alapítvány elnöke

Egyelőre nem választották ki a helyet, ahol a csorda Kenyában élni fog.

Idén állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) elemzése, hogy az afrikai elefánt nem egységes faj, hanem két fajra, a szavannaira és az erdeire oszlik. Mindkettőt a kihalás fenyegeti.