Az Euronews többé nem érhető el Internet Explorer-rel, ez a böngésző ugyanis nem támogatja a legújabb technikai fejlesztéseket. Arra kérjük, használjon más keresőt, mint amilyen az Edge, Safari, Google Chrome vagy Mozilla Firefox.
rendkívüli hír

Nem kaphatta meg a francia állampolgárságot, mert túl sokat dolgozott

KÉPÜNK CSUPÁN ILLUSZTRÁCIÓ!
KÉPÜNK CSUPÁN ILLUSZTRÁCIÓ! -
Szerzői jogok
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Euronews logo
Betűméret Aa Aa

Nagyon meglepődött az a nevét egyelőre nem vállaló nő, akinek Franciaországban leadott állampolgársági kérelmét azzal az indokkal utasították el, hogy "túl sokat dolgozik."

A kórházi ápolónő nevében egy ismerőse posztolta a francia állampolgársági ügyekkel foglalkozó hivatal levelét, melyben azzal utasították el a több mint 8 éve az országban élő és dolgozó nő állampolgársági kérelmét, hogy felidézték: leadott papírjai tanúbizonysága szerint egyszerre három munkahelyen dolgozik nővérként.

Mint írják: a három kórházban összesen havonta 271 órányi munkát írnak jóvá neki, amivel megsérti a munkaidő szabályozására hozott, 1993-as törvénycikkelyt. Ennek értelmében heti 44, indokolt esetben 48 órányi munkát végezhetne, melyhez maximum 10 órát adhatnak hozzá - ez a maximális limitet számításba véve is csak 202 óra.

A fentiek miatt két évre eltiltják újabb kérelem leadásától. Ez idő letelte után ismét megkísérelheti leadni állampolgársági kérelmét, de akkor az egész procedúrát újra kell kezdenie. Az Euronews megkereste a hivatalt, akik elismerték, valóban így döntöttek az érintett nő ügyében.

Jó esetben is éveket várhat

Franciaországban főszabályként öt év - egyes esetekben viszont már két év - után kérelmezhetik az állampolgárságot az itt élők, ha bizonyítják, hogy ez idő alatt életvitelszerűen itt éltek és adóztak, rendelkeznek a megfelelő nyelvtudással, biztos munkahellyel, nem sértették meg a törvényt, stb. A kérelem leadásához szükséges dokumentumok beszerzése után némi várakozási idő után - ez általában fél évtől egy évig terjedő időszak - adható csak le a kérelem, mely után személyes beszélgetésre hívják be a jelentkezőt. Az elbeszélgetés után leghamarabb fél évvel, de sokszor csak egy évvel később kap választ, legyen az negatív vagy pozitív.

Az egész procedúrára az első papírok összeszedésétől számítva általában minimum 2 évet kell számítani - ez a 2015-ös migrációs válság és a brexit miatt azonban most még inkább kitolódott. Mint az Euronews is megírta, a menekültkérelmeket leadók ugyanis elsőbbséget élveznek az elbírálások sorrendjében, ezért a hagyományos állampolgársági kérelmek elbírálásának ideje kitolódott, vagyis két év helyett inkább hármat kell várni.